Cara Nak Buat Kicap Tauhu Bergedil
Kentang 7-8 biji untuk 23-25tauhu 2. Masukkan garam dan maggi cukup rasa.
Gaulkan bahan 2 dan 3 tadi dan gaul bersama dengan bawang goreng.
. Angkat dan toskan minyak. Dah masak lenyetkan kentang. Mula-mula panaskan minyak dalam kuali.
Rebus dan masukkan sedikit garam. Setelah secukup rasanya baru dimasukkan telur kuning. Goreng kentang sehingga warna keperangan.
Masukkan 2 sudu besar bawang goreng dan dua tangkai daun sup yang telah dipotong halus. Sebelum blend masukkan akar ketumbar sikit. Kalau nak masukkan air sikit boleh.
Kemudian masukkan dalam blender. Cara buat tauhu bergedil. Cuma di kapitkan dengan biskut hupseng celup telur dan goreng seperti biasa.
Campur semua bahan kentang ayam daun sup bawang goreng lada hitam lada sulah. Barulah disumbatkan inti kentang dgn daging tadi ke dalam tauhu tusumbat penuh2 sampai rasa berat bila dilambung slow2 dan jaga2 jgn sampai terkoyak tauhu kita. Masukkan semua bahan kecuali telur di dalam satu bekas.
Blend kicap cili bawang goreng sekali gus. Harini kita buat tauhu begedil buat sendiri puas hati makan goreng separuh masak frozen kan siap2 simpan dalam peti jadi dia tahan lama senang nak makan tinggal goreng je nanti esok kita buat kuah kicap pulak ye RESEPI TAUHU BERGEDIL Bahan2. Goreng sehingga masak angkat dan toskan.
Pertama cuci bersih sayur-sayur yang akan digunakan. Masukkan bahan-bahan yang digoreng tadi ke dalam bersih. Kupas kulit ubi kentang dan potong 4 nak suruh mudah masak dan empuk.
Lenyekkan kentang pula yang dah direbus. Kisar kentang goreng sehingga lumat terlebih dahulu. Potong tauhu sumbat kentang dalam tauhu sampai penuh.
So selepas blend masak balik sambal kicap tu bagi pekat. Nanti dia cairkan. Daging kisar 200 gram 3.
Begedil kentang nak buat memang nampak simple tapi jika salah. Gaul rata dan dirasakan dulu garamnya. Celup dengan telur dan goreng.
Kemudian masukkan daging bawang goreng daun. Carik-carik isi ayam atau daging yang dah direbus. Sebab kita nak sumbat inti yang kita buat nanti.
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masak sampai ayam betul masak. Untuk adunan ini boleh dapat 26 ketuk bergedil.
Tambah gula dan garam secukup rasa. Resipi mudah perkongsian saudari Izan Abd Rahman ni boleh anda cuba. Tumis bawang merah dan bawang putih masukkan isi ayam cincang goreng sampai masak.
Selepas itu bulatkan seperti bebola dan tekan untuk leperkan. Tauhu potong bentuk x bahagian atas buang isi dalam dia. Tauhu Bergedil Ayam.
Kemudian angkat dan ketepikan. Buat sendiri jauh lagi sedap berbanding dibeli di pasarr malam. Manakan tidak kalau buat sendiri isi ayam lebih kurang nak sama dengan kentang.
Gaul dengan tangan sehingga rata. 1 Masukkan daging burger hancur tadi ke dalam kentang yg kita dah lenyekkan bagi sebati. Goreng daging tanpa minyak sehingga air daging kering.
2 Ambil sebiji tauhu dan guntingkan bentuk X diatasnyacara gunting tu cucuk ke dalam ya. Goreng bawang merah dan bawang putih sampai garing dan keperangan. Ramai yang nak tahu cara buat inti Tauhu Bergedil yang sedap.
Lepas tu sebatikan ayamdaging dengan kentang. Lenyektumbuk sehingga lumat semasa masih panas. Celupkan tauhu dalam telur dan goreng sampai garing.
Sumbatkan bahan yang dah digaul tadi dalam tauhu. Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Tauhu Pok Garam dan perasa secukupnya Daun bawang daun sup Lada sulah secukupnya Minyak masak 3-4 biji telur CARA PENYEDIAAN Panaskan minyak dan goreng kentang bawang merah dan bawang putih hingga layu dan kekuningan.
Bagi rasa kaw kemudian masukkan kicap dan blend. Goreng cili padi dan bawang putih dengan minyak sikit sampai layu. Tumiskan bawang putih dan bawang besar masukkan ayam cincang perasakan dengan garam.
Teringin nak mencuba resepi tauhu begedil yang lengkap isinya dengan lauk kegemaran lepas tu cicah pula dengan sambal kicap.
Tauhu Bergedil Food Recipes Asian Recipes
Resepi Lengkap Tauhu Bergedil Bersama Sambal Kicap Padu Makanan Resep
0 Response to "Cara Nak Buat Kicap Tauhu Bergedil"
Post a Comment